Wie zijn de Palestijnen?

Onze buren gingen een paar weken weg. Ze vertelden ons dat mensen uit Israël in hun huis zouden komen. Ik vroeg hun of het Joodse Israëli’s betrof en dat bleek zo te zijn (Israël heeft ook bijna twee miljoen Arabische inwoners). In de weken dat Yosef en Naomi in hun huis zaten, hebben we uitgebreid kennis met elkaar gemaakt. Tijdens een van de gesprekken zei Yosef op een gegeven moment: “Ik ben van Palestijnse afkomst.” Even keek ik hem verbaasd aan (hij zag er niet uit als Arabier), maar toen begreep ik hem gelijk. Vóór 1948 werden alle mensen die in het toenmalige gebied ‘Palestina’ woonden Palestijnen genoemd. Er was geen natie die Palestina heette, met een louter Arabische moslimbevolking. Yosef bedoelde dat zijn vader als Joodse Palestijn geboren was.

Na de wreed neergeslagen Joodse opstand in 135 na Christus noemden de Romeinse bezetters de regio Syrië-Palestina, om de band tussen het volk Israël en zijn land te verbreken. Sinds de tijd van de Romeinen is het gebied altijd (tot 1948) onderdeel geweest van andere grootmachten. Palestina was echter nooit een zelfstandig land met een grondwet, hoofdstad of regering. Van 1517 tot 1917 hoorde het bij het Ottomaanse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het Verenigd Koninkrijk het bestuur over het gebied, waar toen ook het huidige Jordanië nog bij hoorde. In 1923 werd het gebied bestuurlijk gesplitst in Mandaatgebied Palestina en Transjordanië. Het mandaat erkende ‘de historische band van het Joodse volk met Palestina.’ 

De Arabisch-Syrische leider Auni Bey Abdul-Nadi zei in 1937 voor de Peel-commissie: “Er bestaat niet zoiets als een land Palestina. (…) Palestina is ons vreemd. Het zijn de zionisten die het hebben geïntroduceerd.” Zelfs de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1947 verwees naar het gebied ten westen van de Jordaan als ‘Judea en Samaria’. Een aparte Palestijnse identiteit – als alleen horende bij de op de vlucht geslagen Arabisch-islamitische bevolking van het gebied – is pas ontstaan na de nederlaag van de Arabieren in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Een beetje kennis van de geschiedenis ontmaskert de mythe van het inpikken door Israël van een ander land, dat behoorde aan de oorspronkelijke bevolking. Dé Palestijnen hebben tot voor kort nooit bestaan.

Ds. Oscar Lohuis

Verschenen in Israël Aktueel van mei 2019

GIFTEN

Alle materialen op deze site worden u gratis aangeboden. Indien u wilt helpen deze bediening in stand te houden en deze site verder uit te bouwen kunt u een gift overmaken.

Nu doneren

Copyright © 2020 Goed Nieuws Bediening - Grafisch ontwerp WoodyDesign